FAQ

Kako da odaberem veličinu menstrualne čašice?
- Izaberi veličinu A ukoliko imaš 30+ godina ili si imala vaginalni porođaj - Izaberi veličinu B ako imaš manje od 30 godina i nisi imala vaginalni porođaj Ako ipak nisi sigurna koju veličinu da izabereš, odradi DeFemine kviz koji će ti olakšati izbor!
Kako se stavlja menstrualna čašica?
Kako se uklanja menstrualna čašica?
Pre svega, operi ruke toplom vodom i sapunom. Izaberi pozu koja ti je najudobnija poput sedenja na WC šolji ili čučnja. Nežno stisni bazu čašice ili stavi prst pored čašice da oslobodiš vakum. Blago je povuci nadole, ali pazi da ne prospeš menstrualni sadržaj. Ako i dalje imaš određene poteškoće, potraži više informacija u našoj blog sekciji.
Kako se održava menstrualna čašica?
Pre i nakon svakog ciklusa, dezinfikujte menstrualnu čašicu iskuvavanjem u vodi. Sačuvajte je u dispenzeru ili vrećici do sledećeg menstrualnog perioda.
Kako odlažem svoju menstrualnu čašicu?
Kada je tvoj menstrualni ciklus gotov, temeljno osuši čašicu i odloži je u vrećicu od organskog pamuka u kojoj si je dobila. Nemoj je čuvati u plastičnim vrećicama ili u zatvorenim posudama.
Koliko često treba da praznim menstrualnu čašicu?
Menstrualnu čašicu ćeš morati da isprazniš na svakih četiri do osam sati, u zavisnosti od ciklusa. Budući da čašica zadržava tečnost i do tri puta više od običnog tampona, većina korisnica smatra da svoju čašicu moraju da prazne ređe nego što su morale da menjaju tampone ili uloške.
Da li mogu da nosim menstrualnu čašicu tokom noći?
Da, naravno! Možeš da je nosiš do osam sati - isprazni je i operi pred odlazak na spavanje, a zatim ponovi proces čim se probudiš. Ako imaš obilnu menstruaciju, možda ćeš morati češće da je prazniš.
Da li mogu da koristim lubrikant pri stavljanju čašice?
Preporučujemo ti da ne koristiš lubrikant na bazi ulja. Lubrikant na bazi vode je najbolje rešenje ili možeš da koristiš samo vodu.
Da li mogu da plivam sa čašicom?
Da, možeš ići na plivanje dok koristiš menstrualnu čašicu, bilo da je bazen ili more. Za razliku od tampona, nećeš morati da brineš o končiću, a s obzirom na to da je moć upijanja veća, moći ćeš bezbrižno da uživaš. Savetujemo ti da isprazniš čašicu pre plivanja, a za više informacija poseti naš odeljak o curenju.
Da li je čašica pogodna iako imam obilno krvarenje?
Da, menstrualna čašica veoma dobro funkcioniše, iako imaš obilno krvarenje, jer skuplja do tri puta više menstrualne krvi od tradicionalnih proizvoda. To znači da možda nećeš morati da prazniš i ponovo stavljaš mč onoliko često koliko bi morala da menjaš tampon ili uložak.
Da li mogu da "idem u toalet" sa menstrualnom čašicom?
Jednostavan odgovor je "da". Ne moraš da ukloniš čašicu pre odlaska u toalet, bez obzira na to da li imaš malu ili veliku nuždu.
Menstrualna čašica mi propušta, šta da radim?
Najčešći razlozi za propuštanje su: 1. Nošenje čašice previsoko u vagini. 2. Nisi dobro postavila čašicu, odnosno, nije se "uhvatio" vakuum. 3. Nosiš pogrešnu veličinu. Za više informacija, poseti ostatak DeFemine sajta!